HTML

Azaz...

„A földön minden móka és játék” - Falstaff, Verdi

Ha valamit rosszul értelmeztem, és sikeresen nagy blődséget írtam, akkor kommentekben - kérlek - javítsatok ki (kulturált keretek között persze)! Köszönöm!

Utolsó kommentek

Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Valami mindig hamis

2013.04.14. 19:46 432

fabes04-k.jpgDe csak egy icipicit. Ugyanis ha ránézel a zongorára, látsz 7 oktávot. Ezen hét oktáv, illetve 12 kvint között akad egy kis eltérés, ami a "jól szólást" esetleg akadályoztathatja. Ezt nevezik püthagoraszi kommának. Ennek kiküszöbölésére több hangolási rendszert is kidolgoztak (mindegyikről részletesen írnak a Wikipedián és zeneelméleti portálokon) - nagy vonalakban:

Tiszta hangolás: Ha csak 1 hangnemben akarunk játszani, akkor ez a hangolás ajánlatos. Az alaphangnem minden hangköze tiszta, viszont ha át akarunk térni egy másik hangnembe, valószínűleg nem lesz jóleső érzés.

Püthagoraszi hangolás: A püthagoraszi hangsor a kvintek tisztaságát veszi alapul, és ezen tiszta kvintek hangjaiból építi fel a többi hangot.

Középhangú temperálás: Amennyiben a nagy terceinket szeretnénk legtisztábban hallani (didümoszi komma).

Jól temperált hangolás(ok): A püthagoraszi komma több részletre osztásával érik el, hogy több hangnemben is lehessen játszani.

Kiegyenlített temperálás: Miszerint az oktávokon kívül egy tiszta hangköz sincs, és az oktávon belül minden félhang pontosan ugyanolyan távolságra van, így igazán elenyésző a különbség. Én ezt tanultam anno a zenesuliban amolyan axiómaként 440 Hz-ről indulva.

Van még ez a filozófus vagy tudományos hangolás, amit a Schiller Intézet kapcsán említettem. A lényege a matematika, egy logaritmikus skála, a kettes számrendszerre (illetve a 8 Hz-re) való építkezés. (Most mit mondjak? Infósként nagyon otthonos :D egy progrock koncerten is annyi a lány, mint a Schönherzben :))

De az egészet ki is dobhatnánk a kukába, mondván: a gitár úgyis mindig egy picit hamis lesz :) (... ha láttál már olyan gitárt, amin girbe-gurba-csálé bundok vannak, na az pont emiatt, illetve ennek kiküszöbölésére egy alternatíva... :D)

Mivel a hang és a zene egyszerre fizikai (mérnöki) és egyszerre művészeti (lélektani) kérdés, úgy gondolom, hogy nem lehet pusztán csak az egyik vagy csak a másik irányból megközelíteni. Szükség van mindkettőre. Szükség van arra, hogy kipróbáljuk, ránk milyen hatással vannak ezek a dolgok. (Mert igaz, minden ember más, de azért csak-csak előfordul, hogy ami nekünk tetszik, az másoknak is, és fordítva...). A többit meg hagyjuk meg a fizikusoknak. :D

Egyébként szerintem egyáltalán nem gond, ha valami nem ezer százalékban pontos. Mi sem vagyunk tökéletesek. Ha a zene önkifejezés és szórakoztatás, akkor azt kell eldöntenünk, mit akarunk képviselni vele. Nevettetni, táncoltatni, felzaklatni (és/vagy segíteni átjutni másokat a nehéz időszakokon a düh levezetésével a zenén keresztül), lazítani, megnyugtatni... A zene képes rá. Azt hiszem, ezen szempontok függvényében lehet érdemes megválasztani az "A"-t és ami vele jár...

Szólj hozzá!

Címkék: zene gitár tudomány zongora 432 hangköz

A bejegyzés trackback címe:

https://432hz.blog.hu/api/trackback/id/tr525219055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása